news

cover page: climbing to the summit of mount Ηelmos (Chelmos)

news: ... explore, dream, discover.... Mark Twain


Saturday, November 18, 2017

Φαράγγια Βίκου-Αώου, Μ Στομίου

 Φαράγγι του Βίκου (2012, 2019)
Θέα του φαραγγιού απο το χωριό Βίκος

Θεωρείται ένα από τα πιο ξακουστά και περπατημένα φαράγγια της Πίνδου και από τα πιό βαθιά παγκοσμίως. Αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, στην περιοχή του οποίου βρίσκει καταφύγιο μεγάλη ποικιλία σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας. Έχει μήκος 20 χιλιόμετρα και η διάσχισή του διαρκεί περίπου 6 ώρες.
 


Όπως όλα τα φαράγγια του κόσμου, δημιουργήθηκε από έντονες γεωλογικές ανακατατάξεις κατά τη διάρκεια των γεωλογικών εποχών, δηλαδή εκατομμύρια χρόνια πριν. Οι αρχαιολόγοι μας λένε ότι εδώ υπήρξε ανθρώπινη δραστηριότητα που χρονολογείται 40000 π.Χ


Η χλωρίδα που συναντάται στην περιοχή του φαραγγιού έχει βότανα, που χρησιμοποιούνταν από πρακτικούς γιατρούς, τους λεγόμενους «βικογιατρούς», για θεραπευτικούς σκοπούς.

 

Το Φαράγγι του Βίκου αποτελεί δημοφιλή διαδρομή πολλών ορειβατικών συλλόγων. Ξεκινάς κατά προτίμηση απο το χωριό Μονοδένδρι (1000μ υψόμετρο) και σε κάποιο σημείο του η θέα προς το φαράγγι είναι πανοραμική.Στην περιοχή του φαραγγιού απαγορεύεται αυστηρά κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα που έχει σχέση με κτηνοτροφία και φυσικά η υλοτομία.


Εδω κατηλήγει το μονοπάτι, μετά τη διασχιση του φαραγγιού, αλλά μπορεί και να αρχίσει η διαδρομή. Εξαρτάται πώς θέλετε να το διασχίσετε.
 
κατακόρυφοι βράχοι υψώνονται μπροστά σου
κάποια σημεία θέλουν προσοχή

φτάνουμε στα νερά του φαραγγιού
.... και απολαμβάνουμε την ηλιόλουστη μέρα...




Προς το τέλος της διαδρομής συναντάμε δεξιά ένα μονοπάτι που πηγαίνει στις πηγές
του πιό κρύου ποταμού της ελλάδος, του Βοιδομάτη.
Από εδώ αναβλύζουν οι πηγές και δημιουργούν αμέσως ένα ορμητικό ποτάμι, το Βοιδομάτη.

μέσα απο τις φυλλωσιές των δένδρων έχει δημιουργηθεί ένα ορμητικό ποτάμι


γέφυρα της Κλυδωνιάς.... ο Βοιδομάτης ρέει για να συναντήσει, μετά την Κόνιτσα, τον Αώο.. Μαζί τα δυο αδέλφια στην μεγάλη πορεία τους προς την Αδριατική..


... κοντά στην Αρίστη
rafting στον Βοιδομάτη μέχρι τη γεφυρα της Κόνιτσας

Φαράγγι Βίκου (2019)
 
Μονοδένδρι: είσοδος στο μονοπάτι με πλήθος ορειβατών
Μονοδένδρι: τυπική ζαγορίτικη κατασκευή

Το Μπαλκονι Βίκος (στην άλλη άκρη του φαραγγιού)
Κιόσκι με θέα τη χαραδρα του Βίκου
 
 
 
Χαρακτηριστικό τμήμα διαδρομής
 
 
 
 
Πηγές του Βοιδομάτη
Το χωριό Βίκος με την εκκλησία του
 
Προετοιμασία για το κοντοσούβλι...

Φαράγγι του Αώου 

Ο ποταμός Αώος βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου και διασχίζει μια περιοχή ιδιαίτερας πυκνής βλάστησης. Διατρέχει τη βόρεια πλαγιά της Τύμφης μέσα απο τα βουνα Τραπεζίτσας και Ραδοβουνίου. Όποιος βρεθεί στη Δρακόλιμνη της Τύμφης και πλησιάσει την άκρη του γκρεμου, θα δει απο ψηλά (1000μ πιό κάτω) τον ποταμό Αώο.


Το μήκος της χαράδρας του Αώου είναι περίπου 8 χιλιόμετρα και το πλάτος της κυμαίνεται από 300 μέτρα ως 2,5 χιλιόμετρα. Είναι γενικά από τους δημοφιλείς προορισμούς για κανώ-καγιάκ και ράφτινγκ γιατί προσφέρει διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας ανάλογα το τμήμα του ποταμού. Επίσης, η περιοχή προτείνεται και για via ferrata με την αιωρούμενη γέφυρα κοντά στη γέφυρα της Κόνιτσας.


Στο ύψος του καταρράκτη του Γράβου βρίσκεται η ιστορική Μονή Στομίου, κτισμένη το 1774. Χαρακτηριστική είναι η μεγάλη μονότοξη γέφυρα του Αώου (1780), η οποία σηματοδοτεί και το βόρειο σύνορο του Δρυμού.

Στο μέσο της διαδρομής προς τη Μονή Στομίου
O Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου είναι μια περιοχή προστατευόμενου φυσικού κάλλους και ανακυρήχτηκε εθνικός δρυμός το 1973. Συνορεύει ΒΑ με τον Εθνικό Δρυμό Πίνδου-Βάλια Κάλντα, άλλη υπέροχη περιοχή για ορειβασία. Όλες αυτές οι περιοχές έχουν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών natura 2000 αν και πολλοί απο εμάς μόνο κατ' εφημισμό γνωρίζουμε τον όρο αυτόν. Η φύση έχει έντονες εναλλαγές τοπίου με κατάφυτες πυκνές εκτάσεις που αλληλοδιαδέχονται απότομους γκρεμούς.

Η περιοχή Βίκου-Αώου είναι ένα σύμπλεγμα δέκα εθνικών δριμών που περιλαμβάνουν το φαράγγι του Βίκου, ως κύριο πυρήνα του δρυμού, ένα τμήμα της οροσειράς της Τύμφης, τη χαράδρα του Αώου καθώς και μία σειρά από παραδοσιακά διατηρημένους οικισμούς. Έχει ονομαστεί και «Δρυμός των μεγάλων κορυφών», λόγω των απότομων και υψηλών κορυφών της περιοχής, με υψηλότερη αυτήν της Γκαμίλας (2497μ.) στην Τύμφη.



Η περιοχή περιλαμβάνει ένα εξαιρετικά σπάνιο και ευαίσθητο οικοσύστημα, αυτός είναι και ο λόγος που δεν επιτρέπεται καμία ανθρώπινη δραστηριότητα, εκτός από αυτές που σχετίζονται με την περιήγηση και την αναψυχή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμη και η κατασκήνωση απαγορεύεται, άσχετα αν δεν τηρείται και δεν ελέγχεται!


Μονή Στομίου

Στη χαράδρα του Αώου και ανάμεσα  στις απότομες πλαγιές της Τύμφης και της Τραπεζίτσας βρίσκεται η Μονή της Παναγιάς Στομίου, που ιδρύθηκε το 1442 και διασώζεται μέχρι σήμερα με την ονομασία «Παλιομονάστηρο».


Στη σημερινή του θέση, σε μια υπερυψωμένη έξαρση των χαμηλότερων υψομέτρων των πλαγιών της Τύμφης, μεταφέρθηκε  από τον ηγούμενο Κωνσταντίνο, το 1774. 


Η Μονή Στομίου είναι μοναστήρι με μοναχούς. Έχει 11 νεόκτιστα κελιά με βοηθητικούς χώρους κι ένα μικρό καθολικό σταυροειδούς τύπου με τρούλο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το τέμπλο με αρκετές βυζαντινές εικόνες και τα λείψανα πολλών αγίων, που μεταφέρθηκαν στη μονή από το Παλαιομονάστηρο. Η επίσκεψη στη μονή γίνεται μόνο με πεζοπορία από τη γέφυρα της Κόνιτσας.
 
Όπως φαίνεται η κορυφή της Γκαμίλας απο το μοναστήρι
Το μοναστήρι πανηγυρίζει στης 8 Σεπτεμβρίου

 
 

No comments:

Post a Comment